Riigikogu Keskerakonna fraktsioon kohtus täna Päästeameti peadirektori Margo Klaosiga. Põhiteemaks oli loomulikult Vabariigi Valitsuse kärpekavad, mis puudutavad ka siseturvalisuse valdkonda.

Rahandusminister Mart Võrklaev on välja käinud mõtte külmutada neljaks aastaks riigiteenistujate palgad. Nende hulka kuuluvad teiste seas päästjad, politseinikud ja õpetajad. Neljapäeval ja reedel peavad valitsuskoalitsiooni esindajad Vihulas 2024. aasta riigieelarve läbirääkimisi. Minu hinnangul on päästjate ja politseinike palkade külmutamine äärmiselt halb mõte. Madalaim päästepalk peab olema vähemalt 1,2 Eesti keskmisest. Praegu on päästjate minimaalne töötasu koos lisatasudega 1680 eurot, kuid külmutada see järgnevateks aastateks on elukauge ja vastutustundetu.

Reformierakonna juhitava valitsuse kärpeplaanid võivad tuua kaasa päästekomandode sulgemised. Päästeameti peadirektor ei teinud saladust, et tegevuse võivad lõpetada Kopli, Narva-Jõesuu, Värska ja Tõstamaa komandod. Isiklikult loodan muidugi, et nii ei juhtu. Kutseliste päästjate arv on aastate jooksul märkimisväärselt vähenenud ja rahastuse külmutamine halvendab veelgi Päästeameti võimekust. Tasub tähele panna, et Päästeameti aastaeelarve on 70 miljonit, kuid tulu ca 1 miljard, mis ei väljendu otseselt rahaliselt riigieelarves, kuid tähendab muuhulgas päästetud elusid ja kodusid, ennetustööd jne

Siinkohal tuleb meenutada, et Jüri Ratase valitsuste ajal suunati päästekomandode ehitamiseks lisaraha ca 50 miljonit eurot ning Margo Klaos tõstis esile, et saab juhina praegu neid vilju maitsta ja aasta lõpuni uusi hooneid avamas käia. See on vaid üks võrdlus, kus tuleb välja jõukaid soosiva Reformierakonna ja regionaalpoliitikale tähelepanu pöörava Keskerakonna poliitika erinevus!

Comments are closed.