Viimase kahekümne aasta jooksul on ülemäärase kehakaaluga inimeste osakaal nii laste, noorte kui ka täiskasvanute hulgas järk-järgult suurenenud. Ülemäärase kehakaaluga väikelapsi on kuni kümme protsenti. Algkooliõpilaste hulgas on ülekaaluline või rasvunud aga juba peaaegu iga kolmas. Noorte, 11- kuni 15-aastaste õpilaste seas on ülekaaluline iga viies ja kuni 65-aastase täiskasvanute seas iga teine inimene.

Need on ametlikud andmed ja kättesaadavad kõigile, aga ilmselt on neist mööda vaadanud Reformierakond ja nende värske kultuuriminister Heidy Purga. Miks muidu on ta heaks kiitnud kava võtta Eesti Koolispordi Liidult (EKL) ja Eestimaa Spordiliit Jõudilt ära kokku pool miljonit eurot. Seda kõike tehakse ajal, kui tähistame Kultuuriministeeriumi enda egiidi all liikumisaastat!

Kõik, kes poliitikat jälgivad, saavad ju aru, et kõik kärped teenivad vaid üht eesmärki – viia ellu Reformierakonna 500 miljonit eurot maksev tulumaksureform, mis teeb märkimisväärse rahalise kingituse jõukatele. Kui 2500-eurose kuupalgaga inimene võidab sellest 106 eurot kuus, siis 1200 eurot teeniv töötaja “võidab” 6 senti kuus. Kagu-Eestis muide on mediaanpalk veidi üle 1200 euro.

Hoop koolispordile

Tagasi spordi juurde. Ei ole vaja pikalt seletada, kui olulist rolli omab EKL meie spordielus – nimi ütleb kõik. Spordis võistlemine paneb lapsi seadma eesmärke, panustama oma aega ja vaeva ning arendab neis enesekindlust, mis kandub üle ka teistesse eluvaldkondadesse. Spordis võistlemine aitab lastel õppida eluks vajalikke oskusi nagu meeskonnatöö, distsipliin, vastupidavus, järjekindlus, kannatlikkus, juhtimisoskus ja teistega arvestamine. Need on oskused, mis aitavad meie lastel tulevikus edukalt toime tulla igal alal.

Jõudi korraldada on igal aastal omavalitsuste-vahelised tali- ja suvemängud. Tegemist on oodatud üritustega, mis pakub üleriigilist väljundit eelkõige harrastussportlastele. Kodukoha esindamist peavad oluliseks ka tippsportlased ning see tugevdab kogukonnatunnet ja põlvkondadevahelist sidusust. Näiteks tänavu oodatakse Rakverre 28 spordialal võistlema 3000 inimest.

Olen ka ise noorsportlasena ja hiljem vallavanemana Valgat Jõudi mängudel esindanud ning tean isiklikust kogemusest, kui suure õhinaga neid võistlusi oodata. Väiksemate omavalitsuste harrastussportlastel ei ole ülemäära palju võimalusi üleriigiliselt oma võimeid teistega mõõta.

Käesolev juhtum on jätk Reformierakonna valelikule poliitikale, kuid väikese erandiga. Oravate tagatuba on maksutõusude fopaast õppinud ja aimas, et spordilt raha ära võtmine toob kaasa korraliku purgaa. Seetõttu anti asjasse puutuvatele isikutele kärpeplaanist teada vahetult enne jaanipäeva salamisi lootes, et küll teema jaaniusside ja saapaviskamiste vahele maha kukub. Valearvestus! Samuti tõukas Reformierakonda kuuluv kultuuriminister Heidy Purga mugavalt kõneisikuks asekantsler Tarvi Pürni – küll spordielu peensusi tundev mees musta valgeks räägib. Ega ikka ei räägi küll!

Kultuuriminister vaikib

Tarvi Pürni vastused on olnud pealiskaudsed ja kangutatud ning vägisi jääb mulje, et selget plaani, mis edasi saab, ei ole temalgi. Või siiski – ma ei taha uskuda, et mesijutu taga peitub kava EKL-i ja Jõudi tegevus sootuks lõpetada.

Reformierakonna valimiseelne spordipeatükk on õhem kui kudend lest, kuid ometi leiab sealt järgmise rea: “Riik peab tegelema võimaluste pakkumisega aktiivse eluviisi harrastamiseks, et meie inimesed oleksid terved ja aktiivsed kogu oma elukaare vältel.” Ja otseloomulikult ei leia me oravate valimisprogrammist ega koalitsioonilepingust punkti, mis seab eesmärgiks Jõudi ja EKL-i tegevuse koomale tõmbamise. See on järjekordne näide, et Reformierakond vilistab nii valijatele antud lubadustele kui ka koalitsioonilepingule ning talitab nii, nagu ise heaks arvab. Spordirahvast on hea kiusata, sest neil ei ole kombeks plakatitega tänavatele tulla. Pealegi on sportlased harjunud kannatama ja vähesega leppima.

Kes hakkab edaspidi korraldama üleriigilisi koolidevahelisi võistlusi? Mis saab omavalitsuste tali- ja suvemängudest? Kuidas panustab valitsus rahvatervise arengusse? Nendele küsimustele peab kiiremas korras andma selged ja konkreetsed vastused kultuuriminister.

Comments are closed.