Valga patrioodina jälgin minagi suure tähelepanu ja uudishimuga, mis toimub meie linnas, sh ka vallavolikogus ja vallavalitsuses. Ja eks sellest ole kogunenud igasugu huvitavaid tähelepanekuid ja mõtteid.
Nagu selgub 31. mai volikogu istungi protokollist, on vallavolikogu majanduskomisjoni esimees Toomas Pai tutvustanud vallavanemale üht fb gruppi, kus volikogu liikmeid nimetatakse lammasteks. Seejärel on mõlemad laiutanud käsi, et ei oskagi midagi vastata. Volikogu esimees aga soovitab niimoodi arvajaid lihtsalt eirata. Aga eks seda on ju praegune vallavõim kogu aeg teinudki – ignoreerinud rahva arvamust.
Seepärast ma ei imestagi, et paljud vallaelanikud minult küsivad: mis Valgas toimub? Nagu elu näitab – ei toimugi eriti midagi. Endiselt pole lõpetatud põhikooli ujula remont ega Priimetsa kooli spordihoone, jätkuvad probleemid lasteaedade toitlustusega. Viimasel volikogul tuli lausa pommuudis, et kohalikud majandusgeeniused asutavad valla majandusüksuse, mis hakkab valmistama lastele toitu ja remontima-hooldama valla vara.
Kui aga vallavanemalt küsiti, kas tõepoolest on Valga Vesi nõukogu liikmetel tõstetud tasusid, siis kinnitas vallavanem seda. Kui volinik juhtis seepeale tähelepanu, et vallal on ju rahadega kitsas, vastas vallavanem, et tasud tulevad Valga Vesi eelarvest. Kas ta pole siis siiani aru saanud, et Valga Vesi on 100% valla ettevõte ja seega tuleb kogu palgaraha ikka valla maksumaksjate-elanike taskust!? Olukorras, kus meile püütakse iga päev selgeks teha, et rahapuudusel ei saa seda ja teist teha, tundub lausa mustkunstina vee-ettevõtte nõukogu esimehe tasu tõstmine 170 eurolt 1000 eurole. Kusjuures vaja on kord kvartalis juhtida ca 2-tunnist nõukogu koosolekut ja panna selle eest taskusse kokku 3000 eurot. Pole paha!
Sama kehtib ka ühistranspordikeskuse ja arenguagentuuri kohta. Nagu teada, istuvad seal tänaste võimuparteide liikmed – pea kõik nende esindajad volikogus on mõnes nõukogus, komisjonis jne, kus saab tasku pista korraliku palgalisa vallarahva ehk maksumaksja arvelt. Nii ongi tänased võimulolijad vahetanud oma arvamuse ja südametunnistusega hääletamise tasuva sooja koha vastu. Ehk on nad õppinud Viktor Mägilt, kuidas lausa avalikult nõuda töökohta ja palka volikogus hääletamise eest?
Eks omamoodi “tubli” on ka volikogu esimees, kes saab palka ka Tõrva asevallavanemana ja kellel pole ei eetiliselt ega füüsiliselt keeruline töötada kahes vallas korraga. Kusjuures tema käitumine istungitel ja suhtumine vallavolikogu töökorda jätab palju soovida: istungeid juhib pulmavana kombel läheb nii nagu läheb, segab vahele aruteludesse, vastab teiste eest, teeb kohatuid märkusi volinikele (nt “Mees, jahtu maha”), näitab end kohaliku elu ignorantse võhikuna (“Meil ei ole Valgas kalatreppi, millest te räägite, see on tavaline tamm Pedeli jões!”) jne, jne.
Volikogu liikmed, rääkimata komisjonide esimeestest peaksid endale selgeks tegema volikogu töökorra, et ei juhtuks sarnaseid äpardusi, nagu on olnud lausa kolmel esimehel. Olemata ise komisjonis kohal, tegid nad volikogus ikkagi ettekande, aga seda stiilis “mulle räägiti”. Kui komisjoni esimees ei olnud kohal, siis teeb tema asemel volikogus ettekande aseesimees – keegi ju komisjoni istungit juhatas.
Kui nüüd tulla tagasi selle kodaniku arvamuse juurde, kes nimetas volinikke lammasteks, siis võiks ju tõesti küsida, kas tal on õigus või mitte. Aga võib ka aeg-ajalt lihtsalt peeglisse vaadata. Ma ei loe protokollidest välja, et keegi võimuparteist väljendaks oma arvamust või arendaks mõttevahetust. Oma istungitest volikogus mäletan, et jäin nii mõnigi kord eriarvamusele, aga nüüd kehtib seal ainult üks valitsev arvamus. Nii paistab olevat mugav. Nagu ka see istungite pidamine jätkuvalt Zoomis, kuigi ammu on koroonaaeg möödas. Ja siis ongi mõni volinik istungil autoroolis, teine magab, kolmas sööb jne… Volikogu istungeid tuleb pidada saalis, kus on töine õhkkond ja asjadest arusaamine tunduvalt parem. Esmane on aga aru saada, et esindatakse siiski valijate tahet, mitte ei järgneta vaid kuulekalt käsule.

Comments are closed.