Toon välja mullused säravaimad saavutused ning annab ülevaate mahukamatest töödest, mis alanud aastal Valga vallas ees seisavad.

Lõppenud aasta ei olnud sugugi mitte kerge jalutuskäik, vaid pakkus katsumusi ja raskeid hetki meile kõigile. Muidugi tõi aasta ka mulle palju uut, sealhulgas ametikoha vallavanemana koos vastutusrikaste ülesannetega.

Samas ei olnud enam võimalik vanamoodi edasi minna. Meil tuli hakkama saada teistsuguses olukorras ja teha mõndagi varasemast teisiti, ka seniseid harjumusi muutes. Paljugi oleks võinud minna paremini ilma koroonaviiruseta, aga tulime toime. Ise sain juurde hindamatuid kogemusi koos pühendunud meeskonnaga, kelle seas leidub inimesi, kes teevad sageli enamgi, kui neilt oodatakse.

Ei tahagi enam meenutada keerulisi hetki, olgu selleks kas või ajutine piirisulgemine või midagi muud, vaid võtta möödunud aastast kaasa kõik hea ja kasuliku. Õnneks saime suvel mõningast hingetõmbeaega, mis võimaldas edasiseks patareisid laadida. Nii saime ära pidada rea meeldejäävaid üritusi – nii linnas kui külades –, mida Valga vallas jätkus igale maitsele.

Koroonaepideemiast hoolimata ei jäänud elu sugugi seisma. Jätkasime Valga tööstus- ja ettevõtlusalade tugitaristu nüüdisajastamist, viies lõpule enam kui 1,2-miljonilise projekti, mis hõlmab tööstusalasid linna ümbruses. Oleme teadlikud ettevõtjate soovidest, milleks on eelkõige elamisväärse elukeskkonna loomine, vajalike teenuste olemasolu ja kiire teenindamine, ning anname vallavalitsuses selle kõige tagamiseks oma parima.

Tublisid ettevõtjaid meil õnneks jagub. Hiljaaegu selgusid järjekordsed Valgamaa ettevõtlusauhindade saajad. Märgiti ära ettevõtteid ja ettevõtluse edendajaid, kes oma aktiivse tegevusega kaasa aidanud piirkonna arengule. Nii teenis aasta teenindusettevõtte auhinna hotell Metsis – Valgas tegutsev eripärane perefirma on pakkunud kvaliteetset teenindust juba 15 aastat. Eriauhinna «Külastajate lemmik» pälvis Valga kohvik Johanna, kus on suurepärane tootevalik, imeline teenindus ning iseäranis hõrgud koogid.

Meil on veel paljustki rõõmu tunda. Valgas sai renoveeritud kaks suurepärast hoonet: koolimaja Vabaduse tänaval ja üürimajaks kohendatud arhitektuurimälestis aadressil J. Kuperjanovi 12, mis pälvis muinsuskaitseameti preemia «Aasta tegu». Need ilusad hooned rõõmustavad möödakäija silma ning kesklinn on nüüd senisest palju atraktiivsem nii kohalike kui ka külaliste silmis.

Kuidagi ei saa jätta mainimata tõelise ime sündi: see on kaksiklinna Valga-Valka piiriülene väljak ehk ühine linnasüda. Kahel pool piiri olev avalik linnaruum on väärt uudistamist ka praegu, aga kevade poole muutub see veelgi hubasemaks. Seal saab korraldada ühisüritusi ja mitmesuguseid muid tegevusi. Kindlasti hakkame nägema rohkesti külalisi piiril ühest riigist teise kiikumas, ühtlasi korraldame parema aja saabudes Valga-Valka ühise linnasüdame piduliku avamise. Tulge külla!

Suuri töid ja katsumusi jagub samas ka sellesse aastasse ning kergemaks ei lähe vähemasti tööalaselt midagi. Kaksiklinna keskuses ootab ees juba uus oluliste tööde etapp: ühise puhkeala korrastamiseks tuleb puhastada Pedeli paisjärved ja piiri ääres voolav Konnaoja liigsest taimestikust ning setetest.

Alustasime hiljaaegu ka Valga veekeskuse projekteerimist. Juba kahe aasta pärast on see ilmselt valmis ja saab vallaelanikele veemõnusid pakkuda. Veekeskus on ammugi oodatud ja sellest tuleb suurepärane koht, kus pere ja sõpradega lõõgastuda saab.

Ühtlasi teeme jõupingutusi, et tuua rohkem elu piirilinna uuele keskväljakule. Selleks on vaja pakkuda teenuseid, lisada atraktsioone ja leida otstarve ümbritsevatele hoonetele.

Oleme mõistagi koostanud uue aasta eelarve ning täiendanud üldist arengukava aastateks 2021–2025, mille sisu asumegi nüüd ellu viima. Samuti on paika pandud, millele kulutame riigilt saadud investeeringutoetuse, mille suurusjärk on 800 000 eurot. Aasta lõpuks jõudsime hanke pakkujatega lepingud sõlmida ning seega saame kohe uue aasta algul alustada mitmesuguste ehitus- ja remonditöödega. Need puudutavad lisaks linnale paljusid objekte – koolid, rahvamajad, korvpalliväljakud – Harglas, Lüllemäel, Õrus ja Tsirguliinas ning mitmeid teisi projekte, mida ei jõua siinkohal üles lugeda.

Väga oluline on ka tasakaalu leidmine linna ja maa vahel Valga vallas. Teatavasti moodustus Valga vald alles oktoobris 2017 ning vallavalitsus alustas ametiasutusena tööd 2018. aasta algusest. Paljugi ei ole uues omavalitsuses veel lõplikult paika loksunud. Soovime tegusa ja sidusa kogukonna toel aktiivselt kaasata elanikke valla arendustegevusse.

Usun, et sellele on kaasa aidanud ka avalikud arutelud. Vallavalitsuse liikmetel on kindel kavatsus jätkata kohtumisi vallarahvaga ja osaleda kogukondlikel koosviimistel, et saada tagasisidet vallavalitsuse tegevusele. Kogukondade koostöö üle valla ning avatud partnerlus on jätkuvalt tähtsad. Nõnda peaks kokkuvõttes välja kujunema valla ühtsem ja tugevam identiteet.

Me ei kavatsegi mõelda Valga vallast kui ääremaast, vaid püüame ära kasutada kõiki oma võimalusi ja eeliseid. Ja neid pole sugugi vähe.

Nagu teame, ei ole võitlus pandeemiaga veel võidetud, seegi on meie ühine katsumus. Aga talvise pööripäevaga sai murtud aasta pimedaim periood, päevad lähevad aina pikemaks ja valgemaks. Soovigem seda, et püsiksime jätkuvalt terved ja et maailm meie ümber saaks terveks. Siis täituvad ka töised plaanid ja isiklikud ootused. Uuel aastal uue hooga!

Comments are closed.