Viimase nädala jooksul on palju meediakõmu tekitanud Soome peaministri Sanna Marini „skandaalne“ pidutsemine. Internetti lekitatud videos on näha, kuidas noor peaminister sõprade seltsis tähistades laulab ja tantsib. Ilmselt ei läheks selline vaba aja veetmise viis kellelegi korda ja sellele ei vaadataks ka viltu, kuid kuna tegemist on kõrgel kohal asuva riigiametnikuga, on taoline tegevus mõningate arvates ebakohane. Nii nagu avalike elu tegelastega tihtipeale kipub olema- kõik, mis paljudele lubatud (vaba kõnepruugi kasutamine, alkoholi tarvitamine, peo meeleolu nautimine), on just kuulsatele keelatud. Seda enam, et tegemist on tipp-poliitikuga, eksole! Vähemalt sellise seisukoha on võtnud Sanna Marini opositsioonierakonnad ning nende juhid.

Kipub ikka nii olema, et poliitikas tegutsevad koalitsioon ja opositsioon sageli omavahel ühisele arvamusele ei jõua. Mõneti on opositsiooni ülesanne leida üles kõik koalitsiooni poolt tehtavad vead ning need avalikkuse ette paisata.

Praegusel juhul leiti, et Sanna, kes on noor, ääretult heade poliitiliste teadmistega ja väga kena naisterahvas, ei tohi oma vaba aega noortele kohaselt veeta. Tema pidutsemine liigitati keelatud tegevuseks ning ühe opositsioonierakonna juht nõudis Sannalt isegi narkotesti tegemist. Soome peaminister aga ei kohkunud tagasi ning andis avalikkuse ees pressikonverentsi ja sooritas ka mainitud testi, mille tulemus oli negatiivne. Voilaa!

Arusaamatust ja trotsi tekitab ka küsimus, et kuidas sai selline isiklikuks tarbeks mõeldud video internetti lekkida. Sest no kellele meeldiks, kui meie eraelu nõusolekut küsimata niimoodi kõigile vaatamiseks veebi paisatakse? Ühelt poolt on läbinähtavus hea ja tänapäeval olemasolevad võimalused vähendavad väärat ja seadusevastast käitumist ainuüksi nende jäädvustamiste lihtsuse (enamusel on olemas kaameraga nutitelefon) tõttu. Teisalt peaks iga inimese eraelu olema puutumatu ning praeguse sündmuse valguses sai Soome valitsusjuhi eraelust kõigile teistele vaatamiseks mõeldud näitelava. Peaminister ise ja tema erakond ei näe selles pidutsemises midagi halba- ka mina toetan teda ja ei näe põhjust pea liiva alla peitmiseks. Kui kellelegi üldse midagi ette heita, siis video internetti postitajale- väga ebaviisakas ja kahepalgeline tegu kellegi poolt, kes ilmselgelt samast peost osa võttis.

Igal juhul mina toetan Sannat! Ka mina veedan aeg-ajalt oma vaba aega pidutsedes. Sarnaselt Soome peaministriga tuleb vahel ette alkoholi tarvitamist, kui soovin, siis tantsin ja laulan, unustan vahel stressirohkeks kujuneva argi- ja tööelu ning elan end (loomulikult seaduse piires) välja. Elu tuleb armastada! Õnneks arvavad sarnaselt ja astuvad Soome valitsusjuhi toetuseks välja meie peaminister, mitmed teised riigiametnikud ja tavainimesed.

Eks lõppude lõpuks jääb see igaühe enda otsustada, kas peaministri tegevuses oli midagi taunitavat või mitte, kuid loodan, et kaine mõistus võidab ning igale inimesele (olgu ta siis maailmakuulus või mitte) jääb õigus oma vaba aega seaduse piires veeta nii, nagu ta seda ise tahab. Peamine on ju see, et töö oleks hästi tehtud.

Sanna Marin valiti Soome peaministriks 2019 aastal. 34-aastasena oli ta sel ajal kõige noorem peaminister maailmas.

Comments are closed.