Ma olen tõsiselt mures, sest meie inimesed ja ettevõtjad virelevad elektri- ja gaasiarvete maksmisel. Samal ajal on meil peaminister, kelle suus olev hõbelusikas takistab päriselu nägemist.

 

Mitmed poliitikud on öelnud, et meil on koroona-, julgeoleku- ja energiakriis. Tegelikult on meil neli kriisi, sest eelnevad on kaasa toonud väikekohtade kustumise ja seda senisest kiiremini. 2021. aasta esimeses kvartalis oli Harjumaal keskmine töötasu 1722 eurot, aga Valgamaal Eesti kõige madalam – 1130 eurot (kätte 971.46 eurot). Ometigi on Tallinna ja Valga Selveris sama hinnaga makaron ja hakkliha ning lambipirn vajab sama palju elektrit hoolimata asukohast. Tahaksingi keskenduda just elektrile ja gaasile.

Mida siiski tähendab praegune 3-4 kordne elektrihinnatõus? Suur osa inimestest, kes muidu saavad oma eluga hakkama, peavad minema, kas säästude kallale või jääma võlgu. Ettevõtja peab tõstma hinda (ehk toode/teenus on vähem kättesaadav), vähendama töötajate arvu või sootuks uksed sulgema. Milline saab olema leivapätsi hind ja kas kohalikul pagaril üldse tasubki see valmis küpsetada selliste elektrihindade juures? Ka loomade pidamine ja talumajandus sõltuvad paljuski just elektrist. Hirmuga mõtlen, et palju hakkab maksma liha või kanamuna? Ärme unusta, et hinnad võivad ju kasvada, aga kui palju on inimesi, kes kallinenud kaupa endale ka lubada saavad. Tekkinud on tõeline doominoefekt, kus iga tund ja päev mõjutab päris inimeste elu ja seda rängalt. Eriti tugevalt saavad pihta haavatavad rühmad ja väikekohad.

Tõsi, valitsuse poolt on tehtud algatus toetamaks neid, kes teenivad alla 1126 euro, kuid tänases olukorras see ei ole piisav. Toetus ei kata 3-4 kordset tõusu ja ei aita mitte ettevõtjad, omavalitsusi ega keskmise sissetulekuga inimesi. Tasub vaadata ka tarbijahinnaindeksi muutust detsember 2020 kuni detsember 2021 – 12,2%! Kuid tundub, et hullem on veel ees, sest erinevad tootjad ennustavad 5-15% hinnatõusu toidupoes. Lausa irooniline on meenutada aasta tagust juhtumit, mil praegune peaminister ja tookordne riigikogu liige Kaja Kallas esitas muudatusettepaneku abielureferendumi eelnõule: “Kas Eesti peaks kasutusele võtma taas toidutalongid toidu saamiseks?”

Eluvõõrad lahendused: jää võlgu ja säästa elektrit!

Ligi kuu jagu on mind kummitanud peaministri sõnum Ärilehe loos: “Ja mõnes mõttes praegused elektrihinnad panevad rohkem mõtlema energiasäästu peale.” Proua peaminister, 2019. aasta andmete näitavad, et eestlased on ühed säästlikumad energiatarbijad Euroopas.  Meie keskmine tarbimine on 1638kWh/eluaseme kohta, aga Soomes on see arv 7664 kWh.

Ka arvete ajatamine ja fikseeritud hinnaga elektripaketi võtmine, ei ole pikaajaliselt aktsepteeritavad lahendused. Kusjuures, äriklientide fikseeritud lepinguid on asutud ühepoolselt muutma. Kuigi eratarbijal nii ei saa teha, siis ka jõuame eelnevalt mainitud doominoefekti juurde.

Riigikogu liige Kristen Michal tuli välja ettepanekuga toetada ühekordse maksega lastega perekondasid ja pensionäre 200 euroga. Nii mõnegi jaoks on see summa naeruväärne, sest maja või suurema korteri puhul ei kata 200 eurot isegi mitte ühe kuu hinnatõusu. Lisaks on ära unustatud noored, kellel veel pole lapsi, aga kes samamoodi peavad arveid maksma ja toitu ostma. Ning nagu ennist mainitud, siis abi vajavad ka ettevõtjad, kellest sõltuvad meie töökohad ja tarbitavate teenuste hinnad.

Uuesti tuleks päevakorda võtta Keskerakonna pakutud lahendused, mille varasemalt on koalitsioonipartner maha teinud (aga pole ise välja tulnud arvestatavate alternatiividega). Meenutuseks, millised on olnud erinevad pakutud lahendused: (1) langetada käibemaksu, (2) kompenseerida juriidilistele isikutele elektri võrgutasu täiel määral, (3) kompenseerida kõikidele gaasitarbijatele 50% arvest, (4) kompenseerida kodutarbijatele 50% elektritarbimisest. Korraga tuleb rakendada mitut lahendust, mis ei kubiseks bürokraatiast.

 

Hea peaminister, ministrid ja riigikogu liikmed, väikekohad vajavad teie abi ja tähelepanu ning seda kiiresti. Meil on kriis ning peame jõud ühendama, et sellest välja tulla. 

Lugu ilmus ka Lõuna-Eesti Postimehes.

https://lounapostimees.postimees.ee/7433122/ester-karuse-tee-tood-nae-vaeva-ja-ajata-elektriarve 

Comments are closed.